KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tydzień z Patronem Szkoły

W dniach 5 - 12 października zorganizowaliśmy Tydzień z Patronem Szkoły. Na lekcjach historii, języka polskiego, plastyki, muzyki, godzinie wychowawczej zostały przeprowadzone zajęcia nt. Żołnierzy Dywizji Kościuszkowskiej. Przypomnieliśmy ich trudną historię i długą drogę do utęsknionej ojczyzny, a także ich bohaterskie czyny – bitwę pod Lenino, walki o Wał Pomorski, udział w operacji berlińskiej. W poniedziałek 12 października odbył się Dzień Patrona. W tym szczególnym dniu reprezentacje klas, poczet sztandarowy oraz Panie Dyrektor wraz z gośćmi ze Związku Żołnierzy Wojska Polskiego złożyli kwiaty i zapalili znicze pod tablicą na dziedzińcu szkoły. Uczniowie klas VI –VIII wzięli udział w konkursie – teście wiedzy o Żołnierzach Dywizji Kościuszkowskiej. Nasza szkolna redakcja stworzyła okolicznościową gazetkę o Patronie Szkoły. 

Dziękujemy Wszystkim Uczniom za zaangażowanie w działania prowadzone w ramach Tygodnia z Patronem. Wasze plakaty, albumy, kolorowe notatki oraz lapbooki były przepiękne.
Na wyróżnienie zasługują:
Jakub Ciesielski - 7b
Oliwier Urbaniak - 7a
Eryk Szor - 7a
Aida Karapetyan - 5c
Zuzanna Kaszubska - 5c
Szczególne podziękowania dla Mateusza Wojtczaka z 8a za wykonanie baneru z nazwą Żołnierzy Dywizji Kościuszkowskiej.

W ramach tegorocznych obchodów Dnia Patrona uczniowie chętnie wzięli udział w konkursie pod hasłem: „Czego możemy nauczyć się od naszego Patrona- Żołnierzy Dywizji Kościuszkowskiej?". Oto fragment jednej z najciekawszych prac konkursowych: 

Historia żołnierzy 1 Dywizji Kościuszkowskiej jest bardzo skomplikowana. Mieli oni mniej szczęścia niż inni żołnierze, będący choćby pod dowództwem generała Andersa. Będąc Polakami zwalnianymi przez sowietów z: łagrów, kopalń i więzień oraz zesłańcami deportowanymi w głąb Związku Radzieckiego, aby otrzymać szansę do walki z Niemcami i powrót do swojej ukochanej ojczyzny, dołączyli do tworzonej na wschodzie 1 Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki. Walcząc u boku Armii Czerwonej, nigdy nie zatracili polskości, w swoje działania bojowe wkładali ogromny wysiłek i całe serce. Jako polscy żołnierze, pełni oddania i poświęcenia walczyli z wrogiem o wolność ojczyzny. Możemy brać z nich przykład, ponieważ mimo bardzo ciężkich warunków nie poddali się i nie zrezygnowali z bycia Polakami. Mimo gorszego położenia, gdyż traktowani byli jako żołnierze „ze wschodu” – pragnęli walczyć o wolną Polskę. Żołnierze Ci nie mieli wpływu na oblicze polityczne tej jednostki, ale bez chwili wahania przelewali krew za wolność własnej ojczyzny. 

Od Żołnierzy Dywizji Kościuszkowskiej, możemy nauczyć się wierności wyznawanym ideałom, wiary we własne siły i wytrwałości w dążeniu do celu. Musimy pamiętać, że nie zawsze nasze „pozornie” gorsze położenie i miejsce, z którego zaczynamy, musi nas przekreślić, a dzięki wytrwałości, ciężkiej pracy i wiary w siebie możemy dokonać rzeczy niemożliwych. 

Laureaci konkursu: 
I m. Malwina Dubielak 6c 
II m. Martyna Przasnek 8 c i Michelle Poloczek 8 b 
III m. Gabrysia Grabarczyk 5 a 

Organizatorzy: Joanna Kozińska, Katarzyna Wdowiak – Błaszczyk, Jolanta Żurańska