KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

XI Łódzki Dzień Pamięci

27 stycznia 2021 roku uczniowie klas ósmych wzięli udział w XI Łódzkim Dniu Pamięci, w ten sposób uczczony został ustanowiony przez ONZ, Międzynarodowy Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu. Wydarzenie to odbyło się dzięki współpracy Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Żydów w Polsce, Teatru im. Stefana Jaracza w Łodzi, Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi, Muzeum Tradycji Niepodległościowych oraz Centrum Dialogu im. Marka Edelmana. W ramach XI Dnia Pamięci edukatorka z Muzeum Getta Warszawskiego - dr Wiesława Młynarczyk, w dniach 26 stycznia i 27 stycznia przeprowadziła lekcje online dla klas ósmych. Program zajęć oparty został na dziełach literackich, które poruszają temat Zagłady i stanowią między innymi kanon lektur szkolnych.
"Warsztaty bardzo mi się podobały. Uważam, że pani w bardzo ciekawy sposób przedstawiła wiadomości. Jeżeli chodzi o film to wzbudził on we mnie dużo emocji - współczucie, gniew, smutek, lęk, wstyd. [...]Podczas warsztatów mogliśmy nauczyć się nie tylko historii ludzi żyjących w tamtych tragicznych czasach, ale także by nie być obojętnym na ludzką krzywdę. Jeżeli teraz nie będziemy lekceważyć agresji, nauczymy się z nią walczyć, to powinniśmy uniknąć wojen i konfliktów. " - napisała po warsztatach uczennica klasy 8c Oliwia Zawadzka.